Cocentaina s’involucra en la conservació del teix amb el projecte europeu LIFE Teixeres

L’equip de LIFE Teixeres va dur a terme una nova jornada participativa local el passat divendres 22 de setembre a Cocentaina, sobre la conservació i restauració de boscos de teix a la zona de la Serra de Mariola i la Font Roja. A la jornada, que va comptar amb la col·laboració de l’enginyer forestal David Belda, van acudir una vintena de persones de diferents àmbits interessades en conéixer el projecte i aportar les seues idees per a enriquir-lo.

LIFE Teixeres representarà la major intervenció feta fins ara en la millora de l’hàbitat del teix (Taxus baccata) en territori valencià: durà a terme treballs en 55 punts de 10 espais de la Xarxa Natura 2000, que ocupen un conjunt de 230 hectàrees de superfície. L’objectiu principal és millorar l’estat de conservació i la capacitat de resiliència dels boscos mediterranis de teix davant els efectes adversos del canvi climàtic i, per tal d’assolir-lo, el projecte vol involucrar a les comunitats locals.

La jornada, coordinada per l’enginyer forestal David Belda, va començar amb la presentació de Daniel Arizpe, tècnic del projecte LIFE Teixeres, qui va detallar la missió i els objectius del projecte, a més de les actuacions definides per a assolir-los.

Després de les presentacions, les persones assistents van aportar i intercanviar coneixements i idees en diferents dinàmiques participatives. A la primera part van definir quines són les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats del projecte. A continuació, van ubicar els teixos que coneixien al terme municipal i, per últim, van proposar iniciatives per a implicar i conscienciar a la ciutadania en la rellevància de l’hàbitat del teix.

L’hàbitat del teix en l’àmbit mediterrani (amb el codi Natura 2000 9580*) es considera prioritari per la Directiva Hàbitats de la Unió Europea. Aquest hàbitat, però, s’enfronta a diverses amenaces en terres valencianes, com ara la fragmentació, dispersió i superfície reduïda, el baix reclutament de nous individus, la brostejada d’herbívors domèstics i silvestres, el canvi climàtic i els incendis.

El projecte LIFE Teixeres (LIFE20NATES001128) ha estat impulsat pel Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal (CIEF) i el Servei d’Ordenació i Gestió Forestal, dependents de la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.