Èxit del 16é Encontre Nacional de Residents de Nefrologia a Cocentaina

La Vila Comtal va acollir entre el 22 i el 24 de setembre aquesta important concentració de professionals, els quals han valorat molt positivament la seua estada i recepció per part de Más »

Creix la participació d’expositors de la Fira Gastronòmia de Muro

La XVIII edició de la Fira comercial del sector agroalimentari i gastronòmic de Muro creix amb nombre d’expositors respecte a l’any anterior. Aquest emblemàtic esdeveniment turístic reunirà més de 25 stands de Más »

 

EL QUE VOLEM SABER (25 SETEMBRE)

20 D’OCTUBRE – CONCERT SOLIDARI AMB AFA MURO «ANDREU VALOR & ARTISTES CONVIDATS/DES».

Cocentaina s’involucra en la conservació del teix amb el projecte europeu LIFE Teixeres

L’equip de LIFE Teixeres va dur a terme una nova jornada participativa local el passat divendres 22 de setembre a Cocentaina, sobre la conservació i restauració de boscos de teix a la zona de la Serra de Mariola i la Font Roja. A la jornada, que va comptar amb la col·laboració de l’enginyer forestal David Belda, van acudir una vintena de persones de diferents àmbits interessades en conéixer el projecte i aportar les seues idees per a enriquir-lo.

LIFE Teixeres representarà la major intervenció feta fins ara en la millora de l’hàbitat del teix (Taxus baccata) en territori valencià: durà a terme treballs en 55 punts de 10 espais de la Xarxa Natura 2000, que ocupen un conjunt de 230 hectàrees de superfície. L’objectiu principal és millorar l’estat de conservació i la capacitat de resiliència dels boscos mediterranis de teix davant els efectes adversos del canvi climàtic i, per tal d’assolir-lo, el projecte vol involucrar a les comunitats locals.

La jornada, coordinada per l’enginyer forestal David Belda, va començar amb la presentació de Daniel Arizpe, tècnic del projecte LIFE Teixeres, qui va detallar la missió i els objectius del projecte, a més de les actuacions definides per a assolir-los.

Després de les presentacions, les persones assistents van aportar i intercanviar coneixements i idees en diferents dinàmiques participatives. A la primera part van definir quines són les debilitats, amenaces, fortaleses i oportunitats del projecte. A continuació, van ubicar els teixos que coneixien al terme municipal i, per últim, van proposar iniciatives per a implicar i conscienciar a la ciutadania en la rellevància de l’hàbitat del teix.

L’hàbitat del teix en l’àmbit mediterrani (amb el codi Natura 2000 9580*) es considera prioritari per la Directiva Hàbitats de la Unió Europea. Aquest hàbitat, però, s’enfronta a diverses amenaces en terres valencianes, com ara la fragmentació, dispersió i superfície reduïda, el baix reclutament de nous individus, la brostejada d’herbívors domèstics i silvestres, el canvi climàtic i els incendis.

El projecte LIFE Teixeres (LIFE20NATES001128) ha estat impulsat pel Centre per a la Investigació i l’Experimentació Forestal (CIEF) i el Servei d’Ordenació i Gestió Forestal, dependents de la Direcció General de Medi Natural i Avaluació Ambiental de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.

Èxit del 16é Encontre Nacional de Residents de Nefrologia a Cocentaina

La Vila Comtal va acollir entre el 22 i el 24 de setembre aquesta important concentració de professionals, els quals han valorat molt positivament la seua estada i recepció per part de l’Ajuntament i de tot el poble de Cocentaina.

El 16é Encontre Nacional de Residents de Nefrologia s’iniciava el divendres 22 de setembre amb un dinar a l’Hotel Odón i, tot seguit, Jordi Pla, alcalde de Cocentaina, els donava la benvinguda just abans de la inauguració de la primera jornada, on es tractaren temes relatius als casos clínics diàlisi (HD o HP) i de fracàs renal agut. El dia acabava amb un sopar al Restaurant Natxo Sellés.

El dissabte 23 de setembre començava amb una sèrie de conferències sobre els casos clínics de nefrologia clínica, d’HTA i de trasplantament renal. En aquesta ocasió, els participants dinaren al Centre Social Real Blanc, lloc on tenien lloc les ponències, i soparen al Restaurant Nou Raspa. L’endemà, el diumenge 24 de setembre, tots els assistents (vora 60 ponents i un centenar de participants) deixaren Cocentaina amb l’agraïment per la bona acollida rebuda.

A més de les conferències, els assistents a l’encontre també pogueren gaudir d’una visita guiada al Palau Comtal, al monestir de la Mare de Déu i al Centre d’Estudis Contestans i formaren part d’un tast de café licor i mentira a la Ibense. L’Ajuntament de Cocentaina ha volgut aportar la part lúdica a aquestes jornades amb l’objectiu de què els participants descobrisquen els aspectes més turístics de la Vila Comtal i gaudisquen de la seua estada més enllà de la part professional i acadèmica.

Segons Jordi Pla (Compromís), alcalde de Cocentaina, «és tot un honor que el nostre poble haja acollit el 16é Encontre Nacional de Residents de Nefrologia. És una bona mostra del compromís d’aquest consistori amb la salut i els professionals que, dia rere dia, vetlen pels nostres veïns i veïnes. A més a més, tots els contestans i contestanes s’han bolcat en aquest encontre i han acollit com es mereix als assistents, que han manifestat el seu agraïment per aquesta rebuda tan afectuosa. Continuarem treballant per atraure esdeveniments al nostre poble i per donar-los un gran tracte. Som un poble acollidor».

Eugeni Alemany conduirà l’acte oficial de presentació de la Fira de Tots Sants 2023

La Fira de Tots Sants de Cocentaina presentarà oficialment la seua programació per a aquest 2023 en un acte que arriba carregat de novetats respecte d’anys anteriors. El presentador i humorista valencià Eugeni Ale-many serà l’encarregat de conduir la presentació, la qual es celebrarà aquest pròxim divendres 29 de setembre a les 20 hores al Pati d’Armes del Palau Comtal.

Marcela Richart, regidora de Fira de l’Ajuntament de Cocentaina, ha avançat que es tracta d’un acte que ha anat evolucionant al llarg dels últims anys i que en aquesta oca-sió «serà una presentació completament diferent de tot el que s’ha fet fins ara. Volem donar un impuls a aquest acte, ja que és el tret d’eixida del certamen i és molt important per a nosaltres fer arribar de primera mà a tot el veïnat i a la comarca tot el que s’està preparant per a la 677a edició de la Fira. És per això que convidem tothom a vindre al Palau, serà un acte molt atractiu, divertit i també emotiu».

Divendres que ve 29 de setembre tot el protagonisme recau en dues figures centrals en cada edició de Fira, ja que serà el moment de descobrir el cartell d’enguany, fet per Moi-sés Gil, i d’escoltar les primeres paraules de Ximo Gadea, qui serà l’encarregat de llegir el ‘Privilegi de Fira’ i inaugurar aquesta edició 2023 el pròxim dia 1 de novembre. A més, es projectarà també per primera vegada el vídeo promocional del certamen.

«No podem desvelar més detalls», diu la regidora, «però serà una presentació molt par-ticipativa, on la Fira que totes i tots coneixem, eixa Fira més nostra, tindrà tot el prota-gonisme i la veu que mereix. Esperem que totes i tots els veïns facen seua aquesta invi-tació i així poder donar la benvinguda a la Fira 2023 tots junts», ha conclòs Marcela Richart.

Creix la participació d’expositors de la Fira Gastronòmia de Muro

La XVIII edició de la Fira comercial del sector agroalimentari i gastronòmic de Muro creix amb nombre d’expositors respecte a l’any anterior. Aquest emblemàtic esdeveniment turístic reunirà més de 25 stands de productors i comerciants del sector agroalimentari i gastronòmic al voltant de la Plaça el Matzem, durant l’últim cap de setmana de setembre, del día 29 a l’1 d’octubre.

Aquesta tradicional Fira organitzada per l’Ajuntament de Muro, va nàixer amb l’objectiu de la promoció directa dels artesans i empreses del sector tant locals com de la resta de la Comunitat Valenciana. Any rere any, ha anat creixent tant l’interés per part dels comerços, com pel públic que s’acosta a Muro eixos dies. En aquest sentit, cal destacar l’augment de participants locals respecte a l’any anterior que acompanyaran a l’Associació d’hostalers de Muro per tal d’oferir una oferta gastronòmica completa.

Els visitants podran trobar, d’una banda, nombrosos llocs de venda de productes agroalimentaris, i d’altra, una amplia varietat d’oferta gastronòmica per a consumir a la plaça. Es podran degustar tota classe de tapes, entrepans, embotits, hamburgueses, coquetes fregides, arrossos, pastissos i dolços, tapes gourmet, cervesa artesana, licors i altres productes de la nostra gastronomia.

A banda de la exposició propiament comercial, hi ha programades diverses actuacions en directe tot el cap de setmana, com ara les propostes musicals de Jazz i Fusta, Ana i sus cobardes (indie pop), Roots Matilde soundsystem, l’actuació del monologuista musical, Paco en la Luna, i l’actuació del mag humorístic Peter Pardo. Destacar, també, la recuperació d’actuacions emblemàtiques com la muixeranga el diumenge de matí, que aquest anys serà a càrrec dels nostres veïns de la Muixeranga Penyeta Blanca de Cocentaina, acompanyada del grup de tabaleters i dolçainers La Xafigà de Muro.

La inauguració de la Fira serà el divendres 29 de setembre a les 19.00h. Les autoritats locals i comarcals faran un passeig per la Fira acompanyats del grup de dolçainers i tabaleters La Xafigà, donant el tret d’eixida a l’encontre gastronòmic.

La Regidora de Turisme, Carolina Iváñez, vol fer una invitació perquè la gent s’anime a vindre a visitar Muro “ja que és una oportunitat fantàstica per a gaudir d’un cap de setmana en familia o amics i descobrir els productes i gastronomia d’aquesta terra”. A més, destaca, “el bon acolliment d’aquesta edició per part dels locals de la zona, i la importància d’aquesta mena d’esdeveniments per a impulsar el comerç” i ha volgut agrair la col.laboració de l’Associació de Professionals de l’Hosteleria de Muro.

EL QUE VOLEM SABER (22 SETEMBRE)

EL POBLE DE L’ALQUERIA ESTÀ A PUNT DE COMENÇAR LES SEUES FESTES EN HONOR A SANT MIQUEL. DEL PROGRAMA D’ACTES ENS INFORMA L’ALCALDE, CÉSAR PALMER.

 

EL REGIDOR DE COMUNICACIÓ I PATRIMONI, SERGI SILVESTRE, ENS INFORMA DE LES ACTIVITATS CULTURALS QUE PODREM GAUDIR DURANT EL CAP DE SETMANA A MURO.