
A Muro, la lectura no és una activitat tan sols íntima, és una manera d’estimar, de fer cultura, de retrobar-se i de donar vida a la paraula escrita amb intensitat i capaç de transformar-se en teatre, música, exposicions, xarrades i molt més. Amb aquest esperit s’alça la XXX edició de la Festa del Llibre, que enguany es presenta baix el lema “Estima’m entre lletres” i que tindrà lloc del 30 de maig al 8 de juny. Trenta edicions d’una aposta ferma i compartida pel foment lector, una trajectòria que ha sabut anar més enllà de les tendències i les modes per consolidar una festa que no és una fira, sinó una celebració de vida a través dels llibres.
L’acte de presentació, celebrat aquest 22 d’abril al Saló de Plens de l’Ajuntament de Muro, ha estat conduït pel regidor de Cultura, Fernando Picó, i la bibliotecària Carmina Prats, que han destacat el paper que ha jugat Muro com a referent en la promoció de la lectura i com a exemple de treball col·lectiu entre centres educatius, institucions i ciutadania. Una festa que ha estat, des de la seua fundació, una trobada on els lectors i les lectores no només s’acosten als llibres, sinó que s’hi identifiquen, hi conviuen, i fins i tot, com enguany, s’estimen entre lletres.
Segons ha destacat el regidor Picó, “la Festa del Llibre és una oportunitat per a fer valdre el treball que es fa des de la biblioteca i des de la Regidoria de Cultura, i enguany volem que siga una celebració especial per commemorar aquestes tres dècades de compromís amb la lectura”. Quan Muro va iniciar aquesta aventura a finals dels anys 80, “ningú no parlava de foment lector, ni de conya”, com afirma Carmina Prats, bibliotecària i ànima d’aquesta festa. “Però Muro ho va fer: va implicar tota la comunitat educativa i cultural, va crear activitats intergeneracionals, va donar veu als autors i va convertir una biblioteca en un centre de vida. Per això, a Muro mai ha estat una fira: ha estat una festa” conclou Prats.
Un dels pilars de la Festa del Llibre és el cicle de conferències literàries, que tindran lloc a la Biblioteca Municipal i que portaran a Muro algunes de les veus més rellevants del panorama literari actual. La inauguració, el divendres 30 de maig, serà especialment significativa, amb una actuació poètica a càrrec d’Àngels Gregori i Victòria Cremades, dues poetesses que compartiran versos sota el títol “Dos poetesses, una estrofa”, en un acte presentat per Rosa Mengual, presidenta de la Fundació Bromera. La trobada vol ser una celebració del diàleg poètic, de l’estètica compartida i de l’empremta femenina dins la lírica contemporània.
L’endemà, Juanjo Castelló, autor murer guardonat amb el Premi Guillem Colom i Ferrà, presentarà el seu últim poemari, Versos en l’aire, en un acte íntim i proper on la música i la poesia es fonen, sota la presentació de Carmina Prats.
Dilluns 2 de juny, serà el torn de Víctor del Árbol, Premi Nadal i una de les veus més llegides de la narrativa negra actual, que oferirà una conferència titulada El relat de la realitat, amb presentació a càrrec de Rafael Mollà Todolí. Dimarts, Elia Barceló, reconeguda internacionalment pel seu domini de la ciència-ficció i la novel·la de misteri, parlarà sobre com la novel·la negra actua com a mirall de la societat. La presentació anirà a càrrec del regidor de Cultura, Fernando Picó.
Dimecres 4 de juny, Paco Cerdà ens convidarà a viatjar per les vores de la memòria col·lectiva a través de la seua conferència La minúscula de la història. Viatges literaris per la nostra memòria, una mirada crítica i humanista que serà presentada per Joan Jordà i Sanchis. El cicle culminarà dijous 5 de juny amb la presència a Muro de Gioconda Belli, una de les grans veus de la literatura iberoamericana, que impartirà la conferència Dona i poesia, presentada per Loles Sanjuan. Belli, coneguda tant per la seua trajectòria literària com per la seua militància feminista i política, oferirà un testimoni carregat de vida, exili i resistència.
Totes les conferències es faran a la Biblioteca Municipal Francesc de Paula Monblanch i comptaran amb inscripció prèvia, donada la limitació d’aforament.
Completant la programació, els centres educatius de Muro seran de nou protagonistes amb activitats com Dones en vers, Poesia a la mà, agafa-la!, exposicions artístiques com 30 poetesses, una constel·lació, i performances al carrer que ompliran places i espais públics. El divendres 6 de juny, la plaça del Matzem acollirà la tradicional Mostra de Llibreries al Carrer, jocs per als més menuts, l’entrega dels Premis de Literatura Infantil i Juvenil, i un concert familiar de La Factoria de Sons. La cloenda arribarà dissabte 7 de juny amb la representació de l’obra teatral Germans, de Pasqual Alapont, a càrrec d’Esclafit Teatre al Centre Cultural Polivalent.
La Festa del Llibre de Muro, com cada any, no només programa activitats: construeix espais on la literatura pren cos, veu i emoció. Aquest 2025, amb el lema Estima’m entre lletres, la celebració és més que mai un reconeixement a les paraules que ens fan ser, i una abraçada col·lectiva a totes les persones que, des de qualsevol racó del poble, saben que llegir és, també, una forma d’estimar.