Col•lectiu 03820-Compromís vota a favor del manteniment de les actuals retribucions polítiques a l’Ajuntament de Cocentaina

Cal recordar, que en l’anterior plenari de l’Ajuntament de Cocentaina, celebrat el dia 9 de juliol, es va rebutjar amb l’oposició del Partit Popular, Col·lectiu 03820-Compromís i Guanyar, la proposta de retribucions Más »

Manolo Gomicia, nou president de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat

El saló de Plens de l’Ajuntament d’Alcoi ha estat la seu del Ple en el que s’ha constituït la nova corporació de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat. En primer lloc Más »

Muro rebrà la visita del Conseller d’Educació

El proper divendres 31 de juliol, a les 17.00 hores l’Ajuntament de Muro rebrà la visita del Conseller d’Educació, Vicent Marzà, qui ha expressat recentment que “hi ha hagut un cert desajust Más »

 

Més de 12.000 persones visiten el Centre Cultural Caixa Ontinyent en 2015

DSC_0055Més de 12.000 persones han visitat i/o assistit al Centre Cultural Caixa Ontinyent en la primera temporada de l’any, en la que s’han realitzat més de 100 activitats amb la participació de 50 col·lectius diferents.

En estos mesos, ha albergat 9 exposicions, 26 conferències i xarrades, 14 projeccions, 12 concerts, 2 jornades i convencions, 22 reunions de diversa índole i 19 activitats internes de Caixa Ontinyent.

El Centre reiniciarà la seua activitat en el mes de setembre amb diverses activitats, entre les que destaquen les quatre exposicions previstes abans de finalitzar l’any: una mostra de pintures d’Helios Gisbert, a octubre; una altra exposició sobre la transició entre octubre i novembre, que anirà acompanyada a més d’unes jornades; el “V Saló de la tardor” a càrrec de Font d’Art, a novembre; i una exposició retrospectiva del pintor Francesc Sempere “Messa”, per a desembre.

També estan previstes activitats com a tallers d’iniciació al teatre, la Universitat d’Hivern, la jornada “Anima’t a emprendre” i altra organitzada per mitjans d’informació, tallers d’iniciació al teatre, i cursos de formació per a empleats de la caixa, entre altres.

Caixa Ontinyent va posar en funcionament el seu Centre Cultural en el 2010, com a emblema del 125 aniversari de l’entitat. Actualment compta amb un ampli bagatge d’actes i activitats com a centre de referència tant a Ontinyent com en la comarca de la Vall d’Albaida. Tot un referent cultural, però també social perquè el Centre Cultural Caixa Ontinyent ha estat obert a iniciatives de col·lectius molt diversos.

Benilloba i Iberdrola arriben a un principi d’acord per evitar el risc d’electrocució als ciprers del Calvari

IMG_4845L’Ajuntament de Benilloba i Iberdrola han arribar a un acord per realitzar una actuació d’emergència en alguns dels sis arbres afectats per la proximitat a la línia elèctrica d’Iberdrola que travessa la part superior del Calvari.

En una reunió mantinguda aquesta setmana entre l’alcaldessa de la localitat, Ana Delia Gisbert; el tinent d’alcalde, Germán González i els responsables de la companyia elèctrica, a la que també va assistir un tècnic forestal, es va arribar a un acord inicial per dur a terme una poda mínima d’alguns dels arbres més afectats pels cables de la línia elèctrica i que presenten un major risc d’electrocució.

En la trobada, Iberdrola va acceptar negociar la situació de la resta de ciprers afectats -un total de sis- i buscar una solució consensuada amb el Consistori, sense descartar cap alternativa, com podria ser “el soterrament de la línia, elevar-la o alguna altra”.

Segons ha explicat la primera edil de Benilloba, Ana Delia Gisbert, “Iberdrola ha entès el punt de vista del poble i al mateix temps, nosaltres entenem el perill que presenten alguns dels arbres, de manera que comprenem que s’haja de fer una mínima actuació urgent. Al mateix temps, la companyia elèctrica assumeix que s’ha de parlar per veure de trobar una solució definitiva per al conjunt de ciprers, els quals representen una important part del patrimoni de Benilloba. Aquesta solució portarà més temps, però sabme que si no comencem a tramitar-la ja, mai arribarà”.

Gisbert també ha assegurat que “l’Ajuntament estarà present durant els treballs que hem acordat amb Iberdrola per assegurar que no excedeixen allò que hem parlat i farem una nova assemblea, a la qual assistirà el tècnic forestal, per a explicar al poble la nova situació després de la intenció inicial de talar els sis ciprers i que sempre hem dit que no era una opció”.

Col•lectiu 03820-Compromís vota a favor del manteniment de les actuals retribucions polítiques a l’Ajuntament de Cocentaina

Grup Municipal

Cal recordar, que en l’anterior plenari de l’Ajuntament de Cocentaina, celebrat el dia 9 de juliol, es va rebutjar amb l’oposició del Partit Popular, Col·lectiu 03820-Compromís i Guanyar, la proposta de retribucions per als regidors presentada pel PSOE. Mireia Estepa proposava alliberar-se amb un salari de 42.915’20€, tindre una regidora alliberada a temps complet i els cinc regidors restants amb dedicació parcial. Evidentment, aquesta proposta només contemplava als set regidors del PSOE. El que si es va aprovar, amb el nostre vot en contra, són les retribucions per assistències, mantenint els plenaris i comissions en 85 i 57 euros respectivament però augmentant un 40% les assistències a la Junta de Govern (que passaven de 57 a 80€), on només assisteixen els membres del PSOE.

A partir d’eixe moment, els diferents grups polítics ens sentàrem per tractar d’impulsar un ROM que fixara unes retribucions raonables i que poguera ser aprovat amb el màxim consens possible. Hem debatut i apropat les distintes postures, si bé ha sigut impossible arribar a un acord que satisfera a tots. “Hem començat el camí, encara que la meta a dia de hui sembla un poc lluny” ha afegit Xavi Anduix, portaveu de la coalició.

És per açò que des del Col·lectiu 03820-Compromís “hem votat en aquest ple a favor de la retribució de l’alcaldessa tenint en compte les recomanacions de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies, encara que volem continuar apostant per l’elaboració del ROM”. Sempre hem defensat que l’alcaldessa de Cocentaina ha de cobrar un sou, ja que es dedica professionalment a exercir com a tal”. Els 42.915’20€ són, ni un cèntim més ni menys, el que cobrava l’anterior alcalde Briet, aprovats en l’anterior legislatura. A més a més, hem complit els compromisos del nostre decàleg en el qual ens vam presentar a les passades eleccions

Amb el ROM haurem de ser capaços de posar negre sobre blanc quina ha de ser la despesa màxima destinada als nostres polítics, com també altres aspectes del funcionament intern de l’Ajuntament que a dia de hui no queden clars. “Es tracta de seguir dialogant i plantejar solucions als problemes del nostre poble, amb l’objectiu de ser més eficients, eficaços i transparents”.

Manolo Gomicia, nou president de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat

IMG_0655

El saló de Plens de l’Ajuntament d’Alcoi ha estat la seu del Ple en el que s’ha constituït la nova corporació de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat.

En primer lloc s’ha constituït la mesa d’edat amb Mireia Estepa alcaldessa de de Cocentaina com la més jove i Francisco Javier Sanchis Coloma, primer Tinent d’alcalde de Benimarfull com persona de més edat.

Els representants de les poblacions que formen la Mancomunitat, Agres, Alcoi, Alfafara, Banyeres de Mariola, Benimarfull, Cocentaina, Gaianes, L’Alqueria d’Asnar, Millena i Muro han jurat o promès el càrrec i després el secretari ha preguntat pels candidats, s’ha presentat Manolo Gomicia, representant d’Alcoi que ha aconseguit tot els vots, és a dir, ha estat triat per unanimitat.

En el seu discurs ha destacat que “aquesta comarca ja no té que parlar de crisi i deuria parlar d’ocupació de qualitat i això ha de ser un objectiu fonamental, en aquest sentit la industria i l’agricultura considere que ha de ser el motor del canvi en la comarca”. A més ha indicat que s’ha de diversificar l’economia amb el comerç i el turisme.

Gomicia ha destacat que la cultura, el medi ambient i la educació seran elements bàsics, “Hem d’apostar per l’educació perquè és el futur més clar que tenim i el farem dinamitzant un pacte educatiu de qualitat de l’ensenyament amb indicadors de millora del fracàs escolar i altres aspectes de l’educació”.

A més el nou president ha indicat que les infraestructures són primordials i que tractaran de recuperar els pobles que van abandonar la Mancomunitat.

José R. Pascual-Vilaplana presenta nous CD’s en la Casa Alonso

cartel presentacionEl proper dimarts 4 d’agost a les 20.15 hores tindrà lloc al Pati de la Casa Alonso de Muro, seu del projecte MICROVINYA i d’ElViArt, la presentació de dos nous CD’s amb Música de José R. Pascual-Vilaplana.

D’AMICS es un recopilatori d’altres CD’s amb composició de música de cambra interpretades per grans músics.

D’ANHELS es la reedició del primer CD de musica per als Moros i Crsitians del compositor murer anomenat MONOGRAFIA i que ara reapareix amb un nou disseny i amb un Bonus Track. El CD està interpretat per la Unió Musical de Muro i La Xafigà.

Benilloba reviu la seua història recent a través de la novel·la de Ximo Espinós “Material fotogràfic”

IMG_6042La Casa de la Cultura de Benilloba es va ser insuficient per donar cabuda a la quantitat de persones que van voler estar presents en la presentació de la darrera novel·la de l’escriptor benillober Joaquim Espinós. El fet de ser fill del poble i que el llibre abordés una part de la història recent de Benilloba, va afavorir, sens dubte, l’èxit en la convocatòria aquest dimecres 29 de juliol.

Acompanyat per l’historiador Enric Morrió i l’alcaldessa de Benilloba, Ana Delia Gisbert, Espinós va explicar com va nàixer un projecte que relata la història de tres joves de Benilloba de 18 anys que, en els anys 20, abandonen el poble per embarcar-se al vaixell Montevideo camí dels Estats Units.

“Tot va començar quan vaig llegir el llibre Valencians a Nova York. El cas de la Marina Alta (1912-1920) de Teresa Morell, neta i filla d’emigrants d’Orba”, amb el verí ja a la sang, l’escriptor va decidir encetar el seu propi projecte, que va començar per documentar aquesta part de la història. I és aquí on entra en joc Enric Morrió, “que va començar a investigar i arreplegar informació”, un treball que donà com a resultat l’exposició Benillobers als Estats Units d’Amèrica i un article publicat a la revista Alberri i que ha rebut el reconeixement del CSIC.

Joaquim Espinós va assegurar que “el treball d’Enric ha estat de gran ajuda, però les eines de l’historiador i les del novel·lista no són iguals”. És aquí quan naix “Material fotogràfic”. Espinós comença a crear un món, amb la seua forma novel·lesca, trames, donar vida als personatges, crear ambients, etc. I és també quan el poble es reconeix a si mateix, quan les històries, les anècdotes  i situacions, que Ximo situa a Llòria -Benilloba-, comencen a ser reconegudes i doten a la història d’una versemblança que la gent identifica com a pròpia.

Enric Morrió, encarregat d’introduir a l’escriptor davant el seu propi poble, deia “Material fotogràfic és una novel·la històrica perquè s’endinsa en un moment concret de la nostra història. I si no és una novel·la realista, sí que és un llibre que reflecteix a la perfecció la realitat”.

En la seua intervenció. Morrió va destacar “el llenguatge senzill i planer” de l’autor, carregat d’expressions pròpies, com “esperar en candeleta” o  “jugar un coto” i que Espinós, “aprofita per parlar dels nostres costums, històries i tradicions”.

La batalla dels americans

La presentació de la novel·la a Benilloba va servir perquè la gent recordara anècdotes i històries, com les que el germà de l’autor, Fernando Espinós, va explicar allà mateix, destacant passatges del llibre que evoquen indrets del municipi ara desapareguts o colgats, que, com el que no vol la cosa, va insinuar que podrien ser recuperats (uns suggeriments dels quals, l’alcaldessa, atenta, prenia bona nota, com la idea de recuperar la font del retor).

En la sala es va parlar de noms, de personatges, de llocs, de fets, de records i també de la batalla dels americans, “que la van perdre”, insistia Fernando a recordar. Uns fets que es remunten als acords de El Pardo i a l’arribada de soldats americans a diferents bases militars, com la d’Aitana. Alguns d’aquests soldats van anar a Benilloba en diferents ocasions, d’on, segons expliquen, van eixir una vegada i un altra “malparats”, fins que l’alcalde, va pujar a la base a parlar amb els comandaments americans, que finalment prohibiren a la tropa trepitjar el poble. “I així Benilloba, va guanyar la batalla als americans”, va concloure el germà de Ximo, Fernando Espinós la seua intervenció, davant l’aprovació de la sala, que recordava els fets com a verídics.