La Festa de Moros i Cristians torna als carrers de Cocentaina amb La Publicació

Cocentaina ja ho té tot preparat per a iniciar el compte enrere cap a les Festes de Moros i Cristians que el municipi dedicarà Sant Hipòlit Màrtir entre el 12 i el 15 del pròxim mes d’agost. Les celebracions recuperen el seu format habitual després que en 2020 i 2021 la crisi sanitària de la COVID-19 obligara a suspendre tots els actes, realitzant-se tan sols activitats religioses en honor al patró i iniciatives culturals que pretenien mantenir viva la flama de la Festa en temps de pandèmia.

El primer acte que tornarà al carrer, quasi tres anys després de l’última vegada, serà La Publicació. Aquest pregó de la Festa tindrà lloc el dissabte 25 de juny a partir de les 19:00h de la vesprada des de la Plaça de la Vila, lloc al qual aniran arribant des de minuts abans els publicadors adults i infantils de les setze filaes del poble. Com és costum, tot començarà amb el simbòlic permís que l’alcaldessa de la Vila Comtal (Mireia Estepa) donarà al President de la Junta de Festes (Juan Francisco Masanet) per tal que l’entitat s’encarregue d’organitzar l’edició 2022 de la trilogia festera. També es resarà l’Àngelus des del balcó de l’Ajuntament en record dels festers difunts. A continuació, la Unió Musical Contestana interpretarà l’Himne de Festes, amb lletra del poeta Gerard Mur i música de José Insa Martínez, mentre que la Colla de Dolçaines i Tabals Mal Passet s’encarregarà d’obrir la comitiva.

Després serà el torn dels publicadors. En primer lloc arrancarà el bàndol cristià, amb Graciela Llorens Monllor com a formadora de la Filà Contrabandistes donat que aquesta formació es la que ostenta el càrrec de capità de les tropes de la creu. Per a l’ocasió sonarà el pasdoble ‘Peluca Capità’ de Santi Revert interpretat per l’Ateneu Musical Contestà. Seguidament desfilaran els moros i en aquesta ocasió

Miguel Palací serà el formador representant als Bequeteros, formació que assumeix la capitania de les forces de la mitja lluna. Aquesta vegada serà la Unió Musical Contestana la que interprete ‘Bohemios del 29’ de José Pérez Vilaplana. Al voltant de les 19:35h efectuaran l’arrancà els publicadors infantils, als sons del pasdoble ‘Paquito El Chocolatero’ de Gustavo Pascual Falcó, que interpretaran els músics de la Unió Musical de Llutxent. Isabel Jordà Llorens (Filà Contrabandistes) i Lucia Agulló Barrachina (Filà Bequeteros) seran les formadores dels més menuts, els qual després d’eixir de la Plaça de la Vila aniran al Monument de Sant Hipòlit per tal de realitzar una ofrena floral.

Cal assenyalar que passades les huit de la vesprada els publicadors majors i infantils confluiran en la part alta del Passeig del Comtat per tal de desfilar fins a la Plaça Alcalde Reig on acabarà l’acte. A les 23:00h començaran les primeres voltetes del cicle fester amb el següent ordre: Kabilenyos, Muladís, Cavallers de Llúria, Contestanos, Maseros, Almogàvers, Gentils, Creuats, Contrabandistes, Cavalleria Ministerial, Bereberes ‘Els Borts’, Manta Roja, Bequeteros, Llana, Mudèjars i Guàrdia Jalifiana «Sahorins». La jornada acabarà amb l’actuació de l’orquestra Titànic al recinte firal ubicat al costat del Centre Cultural El Teular.