La programació d’Entre comarques arriba a la Manco

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat es suma enguany a la programació Entre Comarques, coordinada per la Mancomunitat de la Vall d’Albaida i a la qual també participen la Canal de Navarrés, la Safor i la Ribera del Xúquer. Les rutes es duran a terme a partir d’aquest cap de setmana i fins a finals de juny, i caldrà reservar prèviament al contacte que s’especifica a cadascuna de les rutes.

Aquest any el programa Entre Comarques comptarà amb rutes de turisme experiencial i actiu. En aquests moments les persones que visiten una zona o regió busquen una experiència, una vivència als llocs visitats amb els cinc sentits, a través de la gastronomia, la cultura, les artesanies o les activitats a l’aire lliure. Per aquest motiu les rutes Entre Comarques d’aquesta edició estan enfocades a temàtiques i experiències que, moltes vegades, engloben diversos municipis.

Després de la crisi que ha patit el sector turístic, les diferents entitats públiques implicades en aquest programa han decidit posar el seu granet de sorra a la recuperació de totes aquestes empreses turístiques de les nostres comarques. Les empreses turístiques de la zona han sigut les encarregades de fer un estudi dels productes turístics més atractius per poder potenciar-los.

Cada visita està organitzada per una empresa turística diferent, i d’aquesta manera se’ls dona l’oportunitat de donar visibilitat al seu treball i professionalitat. Moltes d’aquestes empreses estan dirigides per emprenedors i emprenedores enamorades de la seua terra i que fan valdre tot allò que ofereixen d’una manera molt propera.

Els municipis participants a la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat seran Alcoi, Beniarrés, Cocentaina i Banyeres de Mariola. La ruta d’Alcoi s’allargarà durant tot un dia, el 3 d’abril, i estarà relacionada amb l’art rupestre i el modernisme, amb visita al jaciment de la Sarga, el Museu Arqueològic Camil Visedo Moltó i, de vesprada, es visitaran els llocs més emblemàtics de la Ruta del Modernisme. El 28 de maig, la programació arribarà a Beniarrés i Cocentaina, amb una visita de matí al Centre d’Interpretació de la Cova de l’Or i el seu jaciment i, de vesprada, el Palau Comtat i el Refugi Antiaeri. El 19 de juny serà el torn de Banyeres de Mariola i la ruta L’ofici de l’espardenya i la indústria de paper, amb activitats de matí i vesprada per a conéixer el Museu de l’Espardenya, el Museu Valencià del Paper, el castell i, de vesprada, recórrer la Ruta dels Molins.

En la resta de rutes organitzades a les comarques veïnes, podrem descobrir oficis tradicionals com el dels campaners a Albaida, Atzeneta i Ontinyent; els rellotges solars d’Otos; l’artesania amb la ceràmica de Castelló de Rugat i el Ràfol de Salem o les mantes de Bocairent; la gastronomia amb esmorzars populars, vins i licors; la vida dels neandertals a la Cova de Bolomor o l’edat mitjana al Monestir de Santa Maria de la Valldigna; així com altres propostes de turisme actiu com una ruta guiada pel riu Xúquer, cicloturisme en els arrossars de Cullera, paddle surf, senderisme per diversos paratges o bird-watching, i molt més.

Totes les rutes i visites es poden consultar a la web i les xarxes socials de la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, així com en totes les pàgines web de les Mancomunitats participants.