La Manco presenta una nova edició de les rutes 20Mils

La Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, des del departament de turisme, presenta la programació de les rutes guiades 20Mils per a 2023, després de l’extraordinària acollida de les edicions anteriors. La proposta d’enguany planteja rutes que, a més de gaudir dels privilegiats paisatges de les comarques, permetran a les persones assistents conéixer el ric patrimoni de la zona, entre els mesos de juny i novembre. Totes les cites de la programació són gratuïtes amb inscripció prèvia, ja que les places són limitades. Les rutes treballaran diferents temàtiques: arqueologia, botànica, indústria paperera, toc manual de campanes, espart i pedra en sec.

La primera ruta serà l’arqueològica, el diumenge 4 de juny, amb una oportunitat única de visitar la Cova de l’Or de Beniarrés amb l’equip del MARQ de forma gratuïta. Es tracta d’un dels jaciments de major rellevància de la zona, que data de l’època del neolític, i des d’on s’albira una panoràmica espectacular. Hi haurà dos torns: un a les 9 del matí i un altre a les 11.30 h.

També hi haurà rutes per a descobrir el toc manual de campanes, recentment reconegut com a patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO, de la mà de Campaners del Comtat. Aquesta associació té com a objectiu donar a conéixer els campanars de la comarca i recuperar i transmetre el paper històric de les campanes com a mitjà de comunicació als pobles.  Els campaners faran una demostració de repics i revoltejos tradicionals, alhora que expliquen per a què s’emprava cadascun d’ells. La primera d’aquestes cites serà a Millena, el dissabte 8 de juliol. Hi haurà dues oportunitats més per a visitar els pobles i campanars del Comtat: el dissabte 12 d’agost a Penàguila i el dissabte 9 de setembre a Agres.

Una altra de les temàtiques és la botànica, pensada per a descobrir les herbes mengívoles i remeieres que es poden trobar a les nostres terres. En aquestes rutes es farà un recorregut pels diferents pobles i els seus voltants recuperant la saviesa botànica que tan rellevant ha estat a les comarques, ja que les plantes i herbes són part important a la cultura de l’Alcoià i el Comtat.  Aquesta experiència es portarà a terme en Benimarfull, el diumenge 30 de juliol; en Gorga, el dissabte 22 d’octubre; i en Alfafara, el diumenge 29 d’octubre.

La indústria és una part essencial a la història de les comarques i, per això, s’ha planificat tres rutes que recorreran els punts més rellevants de la indústria paperera; vestigis industrials que parlen sobre el passat d’esplendor del paper i l’aprofitament dels recursos naturals de la zona, en particular al voltant de la Mariola. Una combinació perfecta entre paisatges espectaculars a la vora dels rius i patrimoni industrial, que es podrà conéixer el diumenge 17 de setembre, en una ruta entre Banyeres de Mariola i Alcoi; el 5 de novembre, a la zona de l’Alqueria d’Asnar i Muro; i el 12 de novembre a Cocentaina.

Per últim, dues de les cites de la programació estan dirigides a la recuperació d’oficis i tècniques tradicionals, com són l’espart i la pedra en sec. El taller d’espart es farà després d’una ruta per Benasau, el 20 d’agost, als peus de la Serrella. Una sessió apta per a majors i menuts, a la qual descobrir la importància de l’espart, les seues característiques i usos, i aprendre a manipular les fibres per a fer un protector de taula. Pel que fa a la pedra en sec, el dissabte 30 de setembre en Alcoleja es podrà fer una passejada pel terme del municipi i conéixer aquesta tècnica tan icònica als paisatges de l’Alcoià i el Comtat.