I Jornades de Memòria Democràtica a l’Alcoià i el Comtat

El Fòrum per la Memòria Històrica i Democràtica a l’Alcoià i el Comtat comença un nou curs, i per això han preparat tota una sèrie de propostes i activitats per a dur a terme en les pròximes setmanes.

Hui dijous 22 de setembre s’inauguren les I Jornades de Memòria Històrica i Democràtica que se celebrarà a Cocentaina, Muro i Alcoi fins el pròxim 7 d’octubre. Unes jornades que compten amb el suport institucional de la Generalitat Valenciana, la FVMP, la Diputació de de València, la Xarxa de Memòria Històrica, la Coordinadora d’Associacions de Memòria Històrica del País Valencià i els Ajuntaments d’Alcoi, Cocentaina i Muro.

Aquesta primera edició compta amb un gran programa de conferències, projeccions i exposicions per a reflexionar d’una banda, sobre la memòria i l’exercici de reconstrucció del passat en el moment present; d’una altra, per a reivindicar a les víctimes de la guerra civil espanyola i del règim franquista, i com no, per a crear condicions de pedagogia social que es constituïsquen en garanties de no repetició.

PROGRAMACIÓ D’ACTES

DIJOUS 22 DE SETEMBRE 

A les 19 hores, al Centre Cultural el Teular de Cocentaina inauguració de l’exposició “No tindreu pau després de la guerra”.

Amb la intervenció de:

  • Vicent Gil, secretari general FVMP.
  • Gabriel Tomás, alcalde de Muro.
  • Antonio Francés, alcalde d’Alcoi.
  • Mireia Estepa, alcaldessa de Cocentaina.

Acte seguit tindrà lloc un concert d’Andreu Valor amb el títol de «CANÇONS DE LLIBERTAT».

DIVENDRES 23 DE SETEMBRE

A les 19:30 hores, al Centre Cultural de Muro inauguració de l’exposició Paco Aura Boronat “L’últim deportat a Mauthausen”, a càrrec d’Àngel Beneito i Paco Blay.

A les 20 hores tindrà lloc la conferència «Història i arqueologia del camp d’Albatera. Un lloc de repressió en el context de la Guerra Civil (1937-1939)» amb Felipe Mejías, arqueòleg i director dels
treballs al camp de concentració d’Albatera.

DIJOUS 29 DE SETEMBRE 

A les 19:30 hores, al Centre Cultural el Teular de Cocentaina projecció del documental “Els àngels caiguts”, produït per la Conselleria de Qualitat Democràtica. Intervenen: Rosa Brines, guionista i directora del documental i Cándido Polo, psiquiatra i historiador.

DIVENDRES 7 D’OCTUBRE

A les 19 hores, a l’Espai Àgora d’Alcoi tindrà lloc la conferència “La nova llei de memòria democràtica” amb José Antonio Martín Pallín, magistrat emèrit del Tribunal Suprem.

A les 20 hores, acte de cloenda de les jornades

Amb la intervenció de:

  • Francesc Jover, vicepresident del FMHD de l’Alcoià i el Comtat.
  • Eugeni J. de Manuel, coordinador general Xarxa Mamòria FVMP.
  • Àngel González, president de CAMDE-PV.
  • Rosa Pérez, consellera de Participació, Transparència, Cooperació y Qualitat Democràtica.