Èxit de participació en l’Aplec pel Territori celebrat en Benillup

El passat diumenge en Benillup es va celebrar el 2n Aplec pel Territori amb més de 200 assistents que van desafiar el fred i la neu i es van aplegar per a interaccionar amb 13 ponents experts en el món rural.

El format de l’Aplec era molt atractiu perquè l’objectiu era que les persones vingudes de tots els pobles de les comarques parlaren amb els ponents sobre els problemes i les propostes per a revitalitzar els nostres pobles.

El fil conductor va ser l’incendi d’aquest estiu i com això ens ha vertebrat i ens ha fet adonar que el món rural té problemes estructurals que cal resoldre perquè la custòdia del territori recau, en gran mesura, en els poblets rurals i menuts.

Una de les qüestions més repetides va ser que hi haja un sou per als agricultors que llauren les terres (siguen productives o no) i així es trenque la continuïtat de la massa forestal. Tindre bancals llaurats enmig de la serra pot fer de tallafocs però també, com van reclamar els bombers, és una salvaguarda per als mitjans d’extinció. Però sobre tot és recuperar un paisatge típic mediterrani, el mosaic, que és un niu de biodiversitat i una manera de viure idiosincràtica que no hauríem de perdre i que en altres parts del món, els gestors del territori, estan proposant com a solució.

La quantitat de gent va fer impossible ni tan sols oir totes les preguntes que el públic haguera volgut formular i moltes coses van quedar sobre la taula emplaçant-nos de manera tàcita a continuar treballant per trobar solucions a problemes molt concrets que ja no deuen estar plantejats des de les ciutats cap als pobles sinó, tenint en compte les seues veus.

L’acte va representar un empoderament de la gent dels pobles i va suposar l’inici d’una sèrie de reivindicacions per a què d’una volta per totes, el poc pes demogràfic no siga una excusa per no donar importància a un territorit i unes gents que mereixen ser ciutadania de 1a com ho són els de les ciutats grans.