Els llibres de Corts de Justícia del segle XIII apleguen restaurats a l’Arxiu Municipal de Cocentaina

El passat 30 de desembre, van aplegar a l’Arxiu Municipal tres llibres de Corts de Justícia el que el Departament de Conservació i Restauració d’Obra Gràfica i Document d’Arxiu de l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) ha restaurat durant l’any 2020.

Aquesta restauració forma part d’un conveni que es signà en 2017 entre l’Ajuntament de Cocentaina i l’IVCR+i per a restaurar els valuosos volums manuscrits que Cocentaina conserva al seu arxiu. Es tracta d’una de les sèries més completes de tot el territori valencià, des de l’any 1269 fins al 1295. El cost de la restauració és assumit al 50% per l’IVACR+i i de l’altre 50% se’n fa càrrec l’ajuntament, que també assumeix l’assegurança i el transport dels llibres.

Així mateix, cal informar que s’han tornat a enviar tres nous exemplars a València perquè siguen restaurants durant l’any 2021.

El regidor de l’àrea de Cultura, Iván Jover, destaca la importància de portar a terme aquesta restauració: «Cocentaina assumeix, com ha anat fent els darrers anys, el compromís d’anar restaurant progressivament els llibres de Cort de Justícia que, recorda, és la primera que es genera després de constituir-se el Regne de València al segle XIII, un llegat històric, cultural i també lingüístic, que cal preservar i protegir per a posar-los a l’abast de la investigació».