COCENTAINA DÓNA INICI A LES FESTES DE MOROS I CRISTIANS

Cocentaina ja ho té tot a punt per a iniciar aquesta vesprada les Festes de Moros i Cristians del 2017. El punt de partida de les celebracions en honor a Sant Hipòlit el marcarà la interpretació de l’Himne de Festes, una peça que aquest any estarà dirigida pel músic i compositor alcoià Rafael Mullor Grau i interpretada per l’Ateneu Musical de Cocentaina, la Colla Mal Passet i les bandes que acompanyen a les quatre filaes de càrrec: Deliri de Gorga (Filà Gentils), Unió Musical Santa Bàrbara de Bolbaite (Filà Cavalleria Ministerial), ‘Mestre Orts’ de Gaianes (Filà Guàrdia Jalifiana) i Unió Musical de Llutxent (Filà Llana). La cita serà a les vuit de la vesprada a la plaça del Pla, davant del Palau Comtal, i abans totes les filaes amb les seues respectives formacions musicals desfilaran pel Passeig del Comtat fins a arribar a aquesta cèntrica plaça contestana. La jornada finalitzarà amb ‘Les Voltetes’ que donaran inici a la part alta del mateix Passeig del Comtat a partir de les 22:40h amb el següent ordre d´eixida: Llana, Mudèjars, Guàrdia Jalifiana Sahorins, kabilenyos, Muladís, Cavallers de Llúria, Contestanos, Maseros, Almogàvers, Gentils, Creuats, Contrabandistes, Cavalleria Ministerial, Bereberes ‘Els Borts’, Manta Roja i Bequeteros.

Més de 3.000 persones participen en les Entrades

Un dels dies més destacats de les Festes de Moros i Cristians de Cocentaina es viurà demà dissabte 12 d’agost, jornada en què tindran lloc les Entrades dels bàndols de la creu i de la mitja lluna a la Vila Comtal. L’activitat festera s’iniciarà a les 6:30h del matí amb la Santa Missa matinal a la Plaça de la Vila que donarà pas al rés de l’Àngelus des del balcó de l’Ajuntament i a l´hissat de les banderes a la façana del consistori als acords l’Himne Nacional. Seguidament començarà la Primera Diana que encapçalarà la Filà Gentils en el bàndol cristià per ostentar aquest any la capitania de les forces de la creu. Després del pas de totes les filaes d’aquest bàndol arribaran els moros i els primers a desfilar seran els components de la Filà Guàrdia Jalifiana Sahorins que exerceixen en 2017 el càrrec de capità de les tropes àrabs. A continuació, com és habitual cada any, prendran els carrers contestans cadascuna de les filaes del bàndol moro i tancarà la desfilada la Filà Bequeteros per la seua condició de formació de cavalleria. Al migdia les filaes Maseros i Contrabandistes protagonitzaran l ‘Ambaixada del Contrabando’ i aquest acte servirà d’avantsala de la gran Entrada de moros i cristians que tornarà a començar enguany a les 19: 00h.

En la desfilada participaran més de 3.000 persones entre festers, músics i components dels diferents boatos. El mateix estarà encapçalat per la Filà Gentils i el seu capità cristià al capdavant, Sergio Moncho Moya, i seguirà amb el pas de les filaes Cavallers de Llúria, Contestans i Contrabandistes. A l’equador serà el torn del pas de la Filà Cavalleria Ministerial i el seu abanderat cristià, Sergio Navarro Cantó, i finalment desfilaran les formacions Maseros, Creuats i Almogàvers. A boca de nit el bàndol moro tindrà tot el protagonisme i encapçalarà la desfilada de les tropes àrabs la Filà Guàrdia Jalifiana Sahorins amb el seu capità, Jaime Pérez Cardona. Després desfilaran les filaes kabilenyos, Bereberes ‘Els Borts’, Bequeteros, Muladís, Manta Roja i Mudèjars. Aquesta última i els Bequeteros aportaran a l’acte una Esquadra Especial per a commemorar el seu 75é aniversari. Finalment Christian Molines Castellà, abanderat moro de la Filà Llana, tancarà l’Entrada d’aquest 2017 amb el seu respectiu acompanyament.

El patró Sant Hipòlit centrarà el protagonisme el diumenge

Diumenge Cocentaina retrà homenatge a Sant Hipòlit Màrtir en l’any en què es compleix el 417 aniversari de la seva elecció i proclamació com a patró del municipi. A més aquesta jornada coincideix en 2017 en el dia 13 d’agost, data en què l’església catòlica celebra cada any la festa litúrgica del màrtir romà. Les activitats festeres començaran aquest dia a les set i mitja del matí des de la Plaça de l’Ajuntament amb la Segona Diana que tindrà un marcat protagonisme infantil. Al migdia els festers realitzaran l’ofrena floral a Sant Hipòlit i els càrrecs desfilaran des de la plaça del Pla, pel carrer Major, fins a l’església de Santa Maria. Aquesta ofrena enguany serà solidària i els festers faran aportacions de menjar i productes per a Càritas. Després s’oficiarà al temple la missa major i en finalitzar la mateixa els quatre càrrecs desfilaran de nou fins a la Plaça de l’Ajuntament per a ser testimonis, des d’una tribuna col·locada a les portes del consistori, de l’homenatge i reconeixement dels festers de les setze filaes . Es tracta de l’acte de la Presentació d’Armes, un dels més antics de la festa contestana. Ja a la vesprada, a partir de les 20: 15h, començarà des de la citada església de Santa Maria la Solemne Processó amb la imatge de Sant Hipòlit i la seua Relíquia portada per festers de les filaes de càrrec. Aquesta finalitzarà amb una disparada d’arcabusseria i mentrestant a l’interior del temple es donarà a besar l’esmentada Relíquia a tots els fidels i devots que ho desitgen. Finalment, a les 24: 00h, començarà el desenfadat i humorístic acte de la Retreta en el que la participació de les filaes serà voluntària.

Més de 400 quilos de pólvora acomiadaran les Festes

Les Festes de Cocentaina del 2017 arribaran a la seua fi el dilluns 14 d’agost amb la celebració del dia de l’Alardo, una jornada que també començarà a l’alba amb les Guerrilles d´Arcabusseria a les faldes de la Serra de Mariola. A les 11: 00h a la plaça del Pla, davant el castell de festes, tindrà lloc l’Estafeta Mora i la posterior Ambaixada de les forces àrabs declamada per Antonio Flores Barrull. En fracassar l’acord entre moros i cristians s’escenificarà la crema de Cocentaina per part dels sarraïns ocorreguda en 1.304 i que va servir perquè els veïns de la població se’ls conega amb el sobrenom de ‘Socarrats’. La batalla d’arcabussos i la lluita armada a les portes del castell, amb victòria per als de la mitja lluna, tancarà els actes matinals. Posteriorment, al migdia, les filaes Bequeteros i Cavallets realitzaran la tradicional ‘Ambaixada de les Tomaques’ al solar existent a la Ronda Sud a l’esquena del Col·legi Sant Joan Bosco.

A les sis i mitja de la vesprada, en el mateix escenari que al matí, es realitzarà l’Estafeta i Ambaixada Cristiana protagonitzada per David Pascual Bonet. També el diàleg donarà pas a la lluita amb arcabussos i en aquest cas la batalla conclourà amb la victòria de les tropes cristianes. En total els festers cremaran més de 400 quilos de pólvora, un 40% menys que l’any anterior, a causa de les restriccions que exigeixen un quilo de munició per persona La trilogia festera acabarà amb l’acte d’Acció de Gràcies als dos patrons de Cocentaina al Monestir de la Mare de Déu del Miracle i el posterior trasllat de la imatge de Sant Hipòlit ‘El Xicotet ‘a la parròquia del Salvador amb l’acompanyament de les filaes de càrrec, els càrrecs festers de 2017, els majorals i la Federació Junta de Festes. Aquest senzill instant posarà el punt i final a les festes de moros i cristians.