Cocentaina aprova el nou contracte de RSU i neteja viària

La corporació municipal va adjudicar definitivament el contracte de la brossa al ple del 25 de febrer amb els 16 vots a favor de tots els partits i un únic vot en contra d’Unides Podem-Esquerra Unida.

Una vegada es formalitze el contracte, previsiblement a principis d’abril, les empreses encarregades d’aquest disposaran de 5 mesos per implantar els nous serveis, temps que necessiten per comprar la nova maquinària i el canviar la resta d’elements, com per exemple els contenidors.

El lot 1 del contracte valorat en 1.073.000€/any, relatiu a la recollida de residus sòlids urbans (RSU), ha sigut adjudicat pel ple a FOBESA i el lot 2 de neteja viària, valorat en 669.000€/any, serà per a FCC, empresa que en l’actualitat es fa càrrec dels dos serveis.

El nou contracte suposa l’inici cap a una Cocentaina més sostenible que anirà de la mà de les directrius de la Unió Europea respecte a la separació dels residus i l’ús de vehicles menys contaminants. És per això que una part del nucli urbà tindrà recollida de brossa porta a porta, és a dir, sense contenidors, tal com ja es fa en alguns barris dels municipis de més de 20.000 habitants, atès allò determinat per la normativa europea. També s’incorporarà el contenidor de matèria orgànica separat del de rest, hi haurà algun vehicle de neteja elèctric, més hores de personal dedicades a la RSU i molts més canvis respecte al contracte que actualment està vigent. A més a més, hi haurà 3 educadors mediambientals que s’encarregaran, entre altres, d’informar de la separació de la brossa i de la recollida porta a porta, de vigilar el compliment de tirar la brossa a l’hora i de tot allò relacionat amb la sensibilització ciutadana.

L’alcaldessa de Cocentaina, Mireia Estepa, explica que «durant els 5 mesos d’implantació anirem informant de les millores que van a produir-se i dels canvis que algunes zones del poble experimentaran. Tots els partits hem buscat que Cocentaina siga més sostenible, que es separe la brossa que tirem, que els carrers estiguen més nets i que tinguem un sistema de control de les empreses que ens facilite sancionar-les econòmicament si no complixen amb l’acordat».