Climent: “Les comunitats d’energia són essencials per a aconseguir la descentralització i democratització dels sistemes energètics”

El conseller d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafael Climent, ha subratllat que les comunitats d’energia constitueixen “una peça essencial” per a aconseguir la descentralització i democratització dels sistemes energètics, així com el desenvolupament econòmic i social sostenible a nivell local.

El conseller s’ha manifestat en aquests termes durant la jornada sobre Comunitats d’Energia, organitzada pel Col·legi d’Enginyers Industrials i el Clúster de l’Energia a Castelló de la Plana.

En la seua intervenció, el titular d’Economia Sostenible ha subratllat la contribució d’aquestes comunitats en la reducció de la factura energètica, la lluita contra la pobresa energètica i, en el cas de les empreses, la millora de la seua competitivitat”.

Per a Climent, són “fonamentals per a fomentar les energies renovables i difondre la democràcia energètica” i per això, ha explicat, l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) “està liderant les accions per a aconseguir el desenvolupament i implantació massiva” de les comunitats d’energia en el nostre territori, secundant “tots aquells projectes que contribueixen a la seua implantació i sent pioners en la posada en marxa d’una línia específica d’ajudes a les comunitats energètiques”.

Cal recordar que l´Ivace ha donat suport a un total de 118 projectes d’energies renovables en comunitats d’energia des de l’any 2021, per al que ha destinat 5,2 milions d’euros. Referent a això, Climent ha destacat que en 2023 l’Ivace destinarà un total de 5 milions d’euros al desenvolupament de projectes renovables en comunitats d’energia.

A més, ha afegit que l’Ivace està treballant en projectes de col·laboració entre els diferents agents, comunitats energètiques, empreses, cooperatives, instituts tecnològics, ajuntaments i administració autonòmica, amb l’objectiu de “maximitzar el potencial que ofereixen les comunitats d’energies renovables”.

Tot aquest treball i compromís té el seu màxim exponent en el Pla de Foment de les Comunitats Energètiques desenvolupat per l’Ivace, que es postula com el full de ruta de les Comunitats Energètiques en la Comunitat Valenciana i que té com a objectiu que en 2030 tots els municipis de la Comunitat puguen comptar amb una comunitat local d’energia.

Ajudes de l’Ivace a les Comunitats d’Energia

La línia d’ajudes de l’Ivace està dirigida a qualsevol comunitat d’energies renovables o comunitat energètica, ajuntaments, així com les comunitats de propietaris, a través de la qual se subvenciona fins a un 45 % el cost dels projectes de les instal·lacions d’autoconsum d’energia elèctrica a partir d’energies renovables o energies residuals, en règim de comunitats d’energies renovables.

Ivace Energia subvenciona fins a un 45 % del cost de les instal·lacions d’energia solar fotovoltaica, per a la generació i autoconsum col·lectiu i la quantia màxima subvencionable per projecte és de 200.000 euros. No obstant això, la intensitat de l’ajuda podrà incrementar-se en fins a 10 punts percentuals per a mitjanes empreses, i en fins a 20 punts percentuals per a les petites empreses, ajuntaments, entitats públiques i institucions sense ànim de lucre.

Es considera comunitat energètica renovable, l’entitat jurídica que es base en una participació oberta i voluntària, autònoma i efectivament controlada pels seus membres, situats en les proximitats dels projectes propietat de l’agrupació, que siguen persones físiques, pimes o autoritats locals, inclosos els municipis, i que desenvolupe projectes d’energies renovables, eficiència energètica i/o mobilitat sostenible.

La finalitat de l’activitat de l’agrupació ha de ser proporcionar beneficis mediambientals, econòmics o socials als seus membres o a les zones locals on opera, en lloc de guanys financers.